co na seba

Všetko o vierouke adventistov siedmeho dňa

co na seba

Odoslaťod rasto » 06 Mar 2010, 19:30

Ahojte,

Rad by som otvoril tak dlho a nekonecne diskutovanu temu.
Lamem si hlavu nad 1. list Petrov 3,3.4:
EV. Vaša ozdoba nech nie je vonkajšia: zapletené vlasy, navešané zlato, naobliekané šaty, 4 ale skrytý človek srdca, to jest neporušiteľný a pred Bohom veľmi vzácny duch krotkosti a tichosti.

Preberam s mojimi temu ozdobovania a cim dalej tym mi je to menej jasne. Klucovy vers v kontexte vobec nehovori priamo o ozdobovani/neozdobovani skor dava navod pre zeny ako si ziskat svojich neveriacich muzov. neviem ake z versa vyvodit principy vo vztahu k ozdobovaniu. Nazory urcite uvitam?
rasto

Založený: 06 Mar 2010, 18:47

Re: co na seba

Odoslaťod Jozef » 08 Mar 2010, 11:45

Milý Rasťo, ako vieš, z jedného textu sa dosť ťažko robia dobré závery a princípy. Preto prikladám súbor, ktorý Ti pomôže pochopiť záležitosť ozdobovania ucelenejšie. Maj sa dobre s Pánom Ježišom. Jozef
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Jozef

Založený: 12 Sep 2009, 20:34

Odoslaťod rasto » 20 Mar 2010, 21:48

vdaka za odpoved, priloha pomohla. z biblickych textov je jasne, ze apostoli rozlisovali medzi ozdobovanim a ozdobovanim. v principe neboli proti vonkajsiemu ozdobovaniu, ak bolo v rozumnej (nevýstrednej, nenákladnej a časovo nenarocnej) miere. ale za krajsiu ozdobu povazovali ozdobu vnutorneho cloveka. mozno by ma este zaujimalo, ci ta miera vonkajsieho ozdobovania je relativna, dana dobou, nazorom spolocnosti, ci jednotlivca alebo je to cosi absolutne.
rasto

Založený: 06 Mar 2010, 18:47

Odoslaťod Jozef » 21 Mar 2010, 13:04

Ahoj Rasťo, tá miera ozdobovania má princípy uvedené v prílohe, ktoré sám píšeš. inak je individuálna, nie absolútna.
Jozef
Jozef

Založený: 12 Sep 2009, 20:34

Naspäť na Vierouka

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.